Как да запазим баланса между работата и личния живот по време на празниците

Сезонът на коледните празници е стресиращ – трябва да намерите време за всичко и всеки. Въпреки че разполагате с няколко почивни дни, които можете да прекарате със семейството си, през останалото време ви чака работа, която трябва да се свърши. Ето няколко съвета как да запазим баланса между работата и личния живот по време на празничния сезон.

  1. Създайте си организиран график

Отделете време и си изгответе организиран график за сезона. Така ще имате общ поглед над ежедневните, седмичните и месечните си задачи както в офиса, така и извън него.

  1. Фокусирайте се там, където е нужно

Поддържането на баланса между работата и личния живот по време на празниците може да бъде наистина трудно. Решението е да съсредоточавате вниманието си само върху една задача, а не върху няколко едновременно. Например, на работното си място се фокусирайте само върху задачи, свързани с работата ви.  Избягвайте да избирате и купувате коледни подаръци онлайн докато сте на работа. Когато сте вкъщи не отваряйте електронната си поща и се отдайте изцяло на занимания със семейството си.

  1. Разпределете времето си и не се разсейвайте

Задайте в графика си конкретни дни или часове, в които да се ангажирате само с работа, а останалото време отделете за личните си занимания. Каквото и да правите, не се отклонявайте от това разпределение. Ако решите да отложите няколко задачи за коледната си почивка, ще видите, че ще бъдете разсеяни, неефективни и непродуктивни.

  1. Изгответе гъвкав график и работете от вкъщи

Поискайте от работодателя си да работите на плавни часове, при които избягвате дългото пътуване и трафика като отивате на работа по-рано или по-късно от обичайното и се прибирате вкъщи по-рано или по-късно. Друг вариант е да поискате да работите от дома си един или два дни от седмицата. Възможността да вечеряте със семейството си точно след като приключите със задачите си ще ви помогне да поддържате баланса си в този натоварен период.

  1. Определете времето, в което ще сте на разположение

Изберете член от екипа ви, който да бъде „на линия“ по празниците и да замества останалите и се редувайте на тази позиция. Ако във вашия екип това е невъзможно, то тогава посочете точно в кои часове ще сте на разположение и в кои не. Важно е да зададете ясно очакванията на хората, с които работите. Ако някой се свърже с вас във време, в което почивате, не вдигайте телефона. Останалите ще уважават личното ви време ако и вие го правите.

Източник: http://www.businessinsider.com

 |