Как да задържим милениалите във фирмата си

Отдавна отмина времето, в което служителите трябваше да се съобразяват с традиционния работен ден от 9 до 6 часа, прекарвайки ценните часове на слъчева светлина затворени в кабинети без прозорци. Или поне така мислят милениалите. Милениалите израстнаха в различна ера от предшествениците си, така че е естествено да имат различен подход, чрез който постигат целите си. Това не ги прави мързеливи. Tочно обратното. Според проучване на университета „Бентли“, 77% от милениалите смятат, че гъвкавото работно време би направилно работното място по-продуктивно за хората на тяхната възраст. И това е само началото. Традиционната, остаряла концепция за това кога и къде трябва да работим не ги удовлетворява. Гъвкавата работна среда може да приеме различни форми, но основната идея е да липсват строго фиксираните часове, в които трябва да бъдем в офиса. Възможно е дори да няма офис. Този преход може да е труден за много работодатели, но проучванията показват, че гъвкавата работна среда е ползотворна както за служителите, така и за тях самите.

  1. Милениалите ценят баланса между работата и личния живот

Да, балансът между професионалния и личния живот не е нещо ново. Милениалите ценят високо истинското равновесие между работата и личния си живот. Възможността да контролират кога да работят и кога да се забавляват ги прави още по-щастливи. Според учените от университета „Бентли“ семейството, приятелите и присносът за общността са много по-важни за милениалите, в сравнение с предходните поколения. Но как биха могли да допринасят за обществото, ако са затворени в офис по цял ден?

  1. Милениалите са експерти в дигиталната комуникация

Милениалите са хипер-свързани в глобален мащаб, винаги. Те са израстнали с таблети и смартфони в ръцете си, така че дигиталния свят е техен 2-ри дом. Те пренесоха любовта си към технологиите на работното място и знаят как да поддържат връзка с приятели и колеги и как да провеждат страхотни  онлайн срещи. Защо да не им позволим да извършват работата си дистанционно и да прилагат тези умения на практика? Изследванията показват, че работата от разстояние увеличава производителността и общия брой отработени часове.

  1. Милениалите искат лоялност и стабилност

Това може би звучи странно, тъй като обикновено са обвинявани в прекално честа смяна на работата си, заради по-привлекателни възможности, но времената се променят. Според едно проучване на Делойт от 2017 г. в САЩ, днес вече е по-вероятно милениалите да останат на позицията си повече от пет години, отколкото да напуснат след две. Донякъде това се дължи на увеличаването на гъвкавостта на работното място. Установено е, и че е по-вероятно милениалите да приемат оферта за работа от компания, която предлага гъвкави работни графици. Подобни работни условия също могат да помогнат за задържането на служителите. Накратко, милениалите търсят гъвкавостта на свободната практика, съчетана със стабилността на пълното работно време. Ако могат да контролират как и кога изпълняват задачите си (и, разбира се, получават справедливо заплащане и възможност за израстване) защо да напускат кораба?

Както всяка промяна в корпоративната култура, преходът към този тип работна среда няма да премине без някои предизвикателства. Комуникацията и добрите инструменти за сътрудничество са от ключово значение за безпроблемното изпълнение. За щастие, милениалите са експерти в комуникацията, особено с мобилните инструменти, които са винаги в ръцете им. При тази „24/7„ култура, някои милениали може никога да не могат да се „изключат“ от работа и да бъдат на линия дори през уикенда. Но сме сигурни, че ако са в кафене и се наслаждават на любимата си напитка, няма да се оплакват прекалено много. Няма нужда да се страхуваме от гъвкавостта и работата от разстояние, ако това означава повишено удовлетворение и производителност. Примането на гъвкавата работна среда ще бъде от полза не само за милениалите, но и за бъдещите поколения. Краят на ерата на офис кабинките наближава бързо – бъдещето е сега.

Източник: https://www.forbes.com

 |