Кариерна промяна в средна възраст

4 въпроса, на които да си отговорите, преди да направите кариерна промяна в средна възраст

Когато минете 45-годишна възраст, с кариерата ви лесно могат да се случат две неща: изкушавате се да се пробвате в нова сфера, за която винаги сте мечтали, или се оказвате изместени в друго направление от работодателя си, който предпочита вече свежи попълнения. При всички положения, кариерните промени в средната възраст са колкото вълнуващи, толкова и плашещи.

  1. Уверете се, че имате повече от само „страст“

Често чуваме, че в професията е нужна страст. Това е вярно само отчасти – нужни са също талант и усилена работа. Преди да се потопите в нова кариера, защото натам ви влече страстта ви, помислете доколно разполагате и с нужния талант. Някои хора обичат да пеят, но щом ги чуем, разбираме, че няма как да се изхранват от това. Помислете и за вашата готовност и способност да работите усърдно. За да започнете нова кариера ще ви е нужна енергията на 20-годишен. Имате ли я? Готови ли сте да работите упорито? Животът на много 50-годишни вече е ангажиран със семейството, пътуване, хобита. Може да се наложи да се откажете малко (или много) от вашето свободно време, за да се отдадете на усилена работа за създаване на нов бизнес или придобиване на нови умения.

  1. Помислете за финансовото си положение

Ако можете да смените кариерата си с нова работа, която обичате, като получавате същата или по-висока заплата, това е чудесен сценарий, но вероятно няма да четете тази статия. Обикновено промяната в кариерата в средна възстаст включва намаляване на възнаграждението и загуба на придобивки. Можете ли да си го позволите? Можете ли да издържите на стрес и ограничен бюджет за определен период от време? С напредването на възрастта, социалната и здравната осигуровка става по-важни от заплатата. Освен това, ако имате деца, трябва да помислите как може да им се отрази рязката промяна във финансите, както материално, така и емоционално. Това може би е основното притеснение – дали вашите финанси няма да поставят в неудобство вашето семейство или образованието на децата ви. Много хора подценяват разходите за пенсиониране. Това, което печелите или не печелите от 50 до 65-годишна възраст, ще има голямо влияние върху това, което ще можете да си позволите през златните си години. Обмислете финансовата си стратегия с доверен и компетентен професионален финансов съветник, преди да направите голямата крачка.

  1. Имайте план за непредвидени ситуации

Стартът на нова кариера отнема време. Дори и с внимателно обмислен бизнес план или уверения от нов работодател, всичко може да се случи. Ако нещата не се развият както искате, може ли да се върнете към първоначалната си кариера? Ако смятате да започнете нов бизнес, смятате ли, че  ще имате възможност за изход, ако не потръгне? Промяната на кариерата е свързана със стрес по един или друг начин. Въпреки това, опитвайки се да смените отново кариерата си пет години по-късно, без план, ще бъде стократно по-стресиращо. Имайте план за извънредни ситуации, който ще ви помогне да успеете да направите промяна в кариерата си, като намалите несигурността.

  1. Разберете мотивацията си

С напредването на годините, качеството и смисълът на нашата професия стават все по-важни. Ако наистина сте заключени в работа, която не харесвате, това ще доведе до умствено, емоционално и дори физическо изтощение. Тогава наистина е добре да промените кариерата си  и да намерите психически баланс. Това ще ви направи по-добър партньор или родител. Понякога, обаче, желанието за смяна на кариерата е резултат от синдрома „всичко друго е по-добре от настоящата ми работа“. Може би десетилетията офисни игри са ви изморили, но имайте предвид, че те вероятно ще присъстват във всяка компания. А ако искате да избягате от офиса и да станете предприемач, ще установите, че ще се сблъскате с множество предизвикателства и въпроси от друг вид. Всяка кариера има своите негативи. Направете промяната, когато намерите нещо, което наистина обичате, а не като се сблъсквате с нещо, от което искате да избягате.

Източник: https://www.forbes.com

 |