10 начина да дадете тласък на кариерата си

Може би мечтаете за по-добра работа, увеличение на заплатата или повишение. Ето няколко стъпки, които да предприемете, за да дадете тласък на кариерата си.

  • Поемете риск и не се страхувайте от провала

Ние се учим от грешките си и нежеланите резултати. За да вървите напред и да бъдете лидер е нужно да поемате рискове и да търсите възможности да се учите. Не позволявайте на провалите да ви попречат да увеличавате знанията и шансовете си за успех.

  • Запознайте се с нови хора

Разширете мрежата си от познанства. Колкото повече хора познавате, толкова повече възможности ще се разкриват пред вас. Хубаво е да имате малка, но силна мрежа. Още по-добре е да имате голяма мрежа с не толкова близки контакти. Познанствата отварят врати към други мрежи и сфери на информация, а слабите връзки ще ви разкрият непознати досега възможности.

  • Приемете предизвикателствата

Не е нужно да знаете всичко или да сте правили всичко, за да сте „готови“. Ще бъдете „готови“, когато можете да прецените какво точно все още не знаете. Кандидатствайте за позиция, на чиито изисквания мислите, че не отговаряте. В състезанията понякога трябва да сте самоуверени, преди да се чувствате напълно компетентни.

  • Публикувайте мислите си

Не е задължително да имате оригинална идея, за да започнете да пишете. Повечето хора имат идеи – малко от тях ги изписват на хартия. Поемете по пътя, по който малцина се осмеляват да тръгнат и запишете идеите си. За начало можете да пибликувате мислите си в LinkedIn или в блог.

  • Говорете пред публика

За да напреднете в кариерата си е нужно да развиете умения за комуникация и да бъдете забелязани. Говоренето пред публика ви позволява да постигнете точно това. Публичното говорене, както и писането, също помагат другите да ви възприемат като експерт в сферата ви.

  • Бъдете егоисти

Направете нещо, което от много време искате да направите. Лесно е да изпълнявате само чуждите нужди и да загърбите своите лични приоритети и желания. За да бъдете по-добри професионалисти, завършете личен проект или инвестирайте в професионално развитие, което ще спомогне за вашата кариера, не за нечия друга. Изпълнението на личен проект ще ви помогне да решите как да развиете кариерата си в бъдеще.

  • Помогнете на другиго

Успехът на кариерата ви не зависи само от вас. Ако искате помощ, трябва да сте способни да подкрепяте успехите на останалите. Препоръчайте колега за проект или позиция и споделете с него, че сте му гласували доверие. Може би той ще може да ви помогне когато вие имате нужда.

  • Казвайте „Не“

Ако искате да бъдете възприемани като лидери е нужно да казвате „не“, за да очертавате приоритетите и границите си. Приемането на нови възможности може да доведе до повече нови възможности, но казвайки „не“ от време на време ще покажете на останалите, че имате характер. Не оставяйте някой друг да взима решения вместо вас, запазете това правомощие за себе си.

  • Бъдете в час с новините

Изградете си навика да бъдете в час с новините, нека бъде за вас като миенето на зъби. Абонирайте се за ежедневен информационен бюлетин или редовно четете новините от надежден източник. Така ще бъдете наясно с това какво се случва в света и можете да откривате потенциални нови възможности.

  • Дайте почивка на ума си

Оставете ума си да се рее. Менталната почивка може да бъде ключът към идентифицирането на нови възможности. Изследванията сочат, че хората стигат до най-оригиналните си идеи тогава, когато умът им не е непрестранно стимулиран. Отдалечавайки се от технологиите позволяваме на ума си да мечтае и бихме могли да направим връзки и заключения, които не биха възникнали по друг начин.

Източник: https://www.forbes.com/

 |