18 съвета за по-добро CV

Изработването на добро CV не е толкова сложно. Истината е, че трябва да мислим за автобиографията си като за маркетингов инструмент. Мениджърите по подбор обикновено са натоварени и нямат дотатъчно време, за да четат прекалено дълги CV-та. Те се опитват да открият компетенциите на кандидата, които са необходими за определената позиция, и не се интересуват от ненужната информация.  Това важи и за професионалните профили в LinkedIn. Ето списък от 18 неща, които трябва незабавно да премахнете от CV-то и профила си в LinkedIn, за да не изгубите времето и интереса на HR мениджърите.

 1. Всеки се гордее с обширния си работен опит, но се опитайте да запазите CV-то и профила си в LinkedIn кратки и стегнати. Може би мислите, че работата ви звучи много вълнуващо, но бъдещите работодатели не биха искали да четат безкрайни страници.
 2. Опитайте се да се придържате към последните 10 години от трудовия си стаж. Няма нужда да се връщате назад до училищните си проекти.
 3. Не забравяйте да актуализирате профила си в LinkedIn, преди да започнете търсенето на нова работа. Ако описанията на предходните ви позиции са подробни и дълги, а за последната си работа не сте пояснили почти нищо, може да изглежда сякаш не сте положили усилие и не сте достатъчно мотивирани.
 4. Въпреки, че това може да означава много за вас, някои мениджъри по подбор може да нямат никакъв интерес към вашите хобита като LARP, Cosplay, грууминг на кучета, събиране на последователи в Instagram или куидич.
 5. Всички обичаме децата си, но HR мениджърите нямат интерес към академичните постижения на дъщеря ви и извънкласните ѝ занимания.
 6. Не включвайте „цели“ в CV-то си, тъй като те са препоръчителни предимно за току-що завършилите образованието си хора или при липса на реален трудов стаж. Автобиографията и LinkedIn профила ви трябва да са достатъчно ясни, за да може всеки да знае към каква позиция се целите.
 7. Никога не включвайте имейл адрес, който звучи несериозно или шеговито, защото рискувате да направите лошо впечатление. Приятелите ви може да са запознати с вътрешната ви шега, но всички останали не биха се забавлявали.
 8. Тъй като едва ли някой в сферата на човешките ресурси притежава или използва факс в наши дни, моля не включвайте вашия факс номер.
 9. Клишираните, прекомерно използвани и очевидно нежелани корпоративни изрази и анахронизми също трябва да си отидат.
 10. Не отделяйте същото внимание за позиция, която сте заемали в продължение на една година, колкото за такава, на която сте задържали от пет до десет години.
 11. Може да махнете от CV-то си позиции, на които сте се задържали по-малко от шест месеца, но ги споменавайте по време на интервюто.
 12. Може да мислите, че автобиографията ви е оригинална и творчески издържана, но помислете първо за това кой ще я чете. Придържайте се към лесни за разчитане шрифт и формат, особено при интервюта с консервативни компании.
 13. Не включвайте доброволчески опит в сферата на политиката или политическите си симпатии. Има 50% шанс да разговаряте с някой, чиито възгледи противоречат на вашите. И без това тази информация няма отношение към кандидатурата ви за работа.
 14. Ако притежавате само основни компютърни умения и повърхностно владеене на чужд език, не включвайте тези компетенции в CV-то си. Би било много неудобно, ако HR мениджърът реши да провери познанията ви в тези области.
 15. Това, че знаете как да публикувате във Facebook, Twitter и Instagram и вашите приятели харесват постовете ви, не ви дава право да се наричате „гуру на социалните медии”.
 16. Не преувеличавайте и не лъжете, тъй като почти винаги ще бъдете хванати. Може това да се случи години по-късно, но винаги ще се намери някой, който целенасочено или случайно да разкрие тайните ви.
 17. За съжаление работим в среда, в която има дискриминация. Затова може и да не включите в CV-то си годината, в която сте завършили висшето си образование, защото тя издава възрастта ви.
 18. Нищо не може да извини наличието на правописни или граматически грешки в автобиографията ви.

Източник: https://www.forbes.com/

 |