кариерна промяна

4 причини хората на средна възраст да предприемат кариерна промяна

Хората, които желаят кариерна промяна, често са възпирани от една мисъл: дали не са прекалено възрастни, за да сменят посоката. Без значение дали сме на 20, 40, 60 или повече, ние силно се опасяваме дали не е „прекалено късно“ за промяна. Истината е, че никога не е прекалено късно. Докато сме живи, ние имаме време и възможност за кариерна промяна към позиция, която ни осигурява повече доходи, задоволява въображението ни, вписва се в начина ни на живот или отговаря на каквито и да е нужди, които имаме.

  1. Кариерната промяна в средна възраст може да донесе повече гъвкавост

За младите, работещи хора, които тепърва започват кариерата си или прохождат в дадена сфера, е нормално да отделят голяма част от времето си за работа. Хората в средна възраст обаче често имат по-различни отговорности и лични нужди – грижат се за децата си, възрастните си родители или просто са прекалено въвлечени в познатата рутина.

Разбира се, денят има само 24 часа и ако прекарваме повечето от тях в пътуване до работното място, работа и пътуване към вкъщи, не остава много време за други дейности. Това е предизвикателство за всеки, който работи в офис, но става особено ограничаващо за по-възрастните служители, жонглиращи с много задачи и отговорности към различни хора. Добрата новина е, че работата не трябва да бъде ограничение. Един от най-благоприятните видове кариерен преход за по-възрастните работещи е този, който позволява гъвкавост. „Гъвкавите“ позиции могат да варират от работа на непълен работен ден до freelance професии, много от които могат да се извършват дистанционно от вашия дом или личен офис – например копирайтър или разработчик на сайтове.

Разбира се, едно от препятствията към кариерната промяна на средна възраст е времето, което можем да отделим, за да придобием уменията или получим необходимото сертифициране за „по-гъвка“ професия. Докато някои нови професии изискват задължително професионално образование, има много позиции, чиито нужни умения могат да се научат за няколко месеца или по-малко. Запознаването с основите на разработката на уеб страници например може да бъде извършено за месеци, а HTML (един от най-фундаменталните езици за уеб програмиране) се учи за седмици. Важно е и да се отбележи, че промяната в кариерата не винаги изисква смяна на индустрията. Можете да намерите начин за смените поцизията си, но да останете в същата индустрия, с която вече сте запознати. Това може да бъде друг път за постигане за гъвкавост и баланс между професионалния и личния живот (и има бонус – възможност за прехвърляне на знания).

  1. Новите кариери предлагат нови възможности за пенсиониране

Хората над 40 години са израснали с идеята, че се работи до 65-годишна възраст, след което човек се оттегля от пазара на труда. Реалността, обаче, се е променила много през последните години. Според последните проучвания, все повече от хората на 55 и повече години продължават да работят или активно търсят работа. Очаква се през 2024 г. процентът на по-възрастните служители да се увеличи – особено сред хората на възраст 65-74 години. Хората работят до по-късно поради редица причини: по-голяма продължителност на живота, промени в социалноосигурителните обезщетения и плановете за пенсиониране, или необходимост от финансови средства.

Поради лично желание и подтикнати от нужда, по-възрастните хора работят по-дълго от всякога, но това не означава, че трябва да продължат да вършат една и съща работа до златните си години. Връзката между необходимостта от гъвкавост и нуждата или желанието за удължаване на трудовия стаж, кара кариерната промяна в средата на живота да се превърне в златна възможност. В зависимост от финансовите ви нужди или личнния избор да останете активни, същите професии, които позволяват повече гъвкавост, могат да ви дадат възможност за работа по удобен за вас ваш начин, без да е нужно да работите на пълен работен ден през остатъка от живота ви. Фрийленсърството и работата на непълен работен ден са нови кариерни алтернативи, с които все повече от по-възрастните хора се занимават.

  1. Уменията и гъвкавостта надделяват над възрастовата дискриминация

Въпреки факта, че възрастните хора работят по-дълго от всякога, данните сочат, че възрастта все още е реална пречка пред търсещите работа. Установено е, че процентът на предложения за интервю за работа е по-нисък при по-възрастните кандидати глобално. Търсещите работа на възраст между 64 и 66 години срещат повече възрастова дискриминация, отколкото търсещите работа на възраст 49-51 г., а при жените има повече възрастова дискриминация, отколкото при мъжете.

Макар и несправедливо, при някои позиции възприятието за външен вид и физическа трудоспособност се основават на предразсъдъци, свързани с възрастта. Това отново говори за предимството на позициите, които разчитат изцяло на набор умения, които могат да се практикуват дистанционно. Уеб разработчиците, например, не биват дискриминирани – или знаете как да разработите уебсайт, или не. Възможността за работа от вкъщи при уеб програмирането означава, че потенциалните работодатели могат дори да не се срещнат лице в лице с кандидатите за работа, което минимизира дискриминацията при назначаването, но и дава възможност да се опровергаят притесненията, които работодателят би имал иначе. По същия начин, фрийленсърството позволява да се издигнем нагоре чрез идеите, уменията и предприемаческите си способности, които поднасяме на пазара.

  1. Щастието е основен фактор

Понятието „щастие“ често се пренебрегва в работните разговори. Производителността, успехът и професионализмът се представят като основни принципи на работа, а щастието е отложено за по-късни години от живота ни. Истината е, че е трудно да бъдеш продуктивен и успешен, без да имаш здравословен баланс между работата и личния живот и щастието зависи от това равновесие. Изследователи са открили пряка връзка между щастието на работното място и „ефектът на уикенда“ – степента, в която емоциите, които служителите преживяват през уикенда, засягат тяхното представяне през работната седмица. Това проучване разкрива, че служителите, работещи на пълно работно време, усещат двойно по-голямо въздействие на емоциите на щастие, гняв, удоволствие и стрес, преживени през почивните дни, отколкото техните колеги на непълно работно време. Междувременно „ефектът на уикенда“ е три пъти по-изразен при служителите, които считат работната си среда за негативна, в сравнение с тези, които чувстват, че имат положителни социални контакти на работното място.

Изследвания като тези показват, че работата никога не може да бъде цялостно разграничена от останалата част от живота ни. Поради това щастието, както в работата, така и в дома, е от съществено значение за личното благоденствие. Средната възраст е времето, в което можете да намерите кариера, която да ви удовлетворява финансово, професионално, творчески и емоционално. Кариерната промяна в средна възраст няма да дойде без предизвикателства. Загърбването на сигурната и скучна, но стабилна работа, в търсене на несигурността на самостоятелната заетост или нова индустрия, изисква смелост – но положителните резултати могат да променят живота ви изцяло.

Източник: https://skillcrush.com

 |